Gastro

Piština torta

PIŠTINA TORTA Nisam ljubitelj zime. Volim kad mi je toplo. Kad je odjeća lagana, kad sunce miluje tijelo već rano ujutro, kad je svijet obojan žutim, vedar i kristalno čist. Zimu bih mogla, poput medvjedića, bez imalo grižnje savjesti – prespavati. Ali ima nešto u tom...

read more

Uzdravlje!

UZDRAVLJE! Sjećate li se popularne TV-serije „Kafić Uzdravlje“? Onog domaćeg ugođaja kvartovskog okupljališta u kojem svatko svakog poznaje i čiju svakodnevicu tek tu i tamo poremeti dolazak kakvog zanimljivog stranca? Voljela bih i sama imati takvo mjesto. Svoju oazu...

read more

Gregor

GREGOR Dana kad sam upoznala Gregora sjećam se kao da je bio jučer. Nekako su nam se putevi susreli i taj je susret urodio sjajno odrađenim poslom. I obostranom velikom naklonošću. Ne znam što je to sa ženama – padamo na čudne stvari. Na duhovitu opasku, na uniforme,...

read more

Kruh naš svagdašnji

KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI Milijun je puta potvrđeno: kuća u kojoj se kruh mijesi dom je sretnih ljudi. Miris svježe ispečenog kruha ide kroz zidove, izlazi na ulice, škaklja nosove prolaznika. Miris je to svima jednako drag – on u sebi čuva nasljeđe kućnog ognjišta i...

read more

Čupavci punjeni kremom

ČUPAVCI PUNJENI KREMOM SASTOJCI Tijesto 4 jaja 400 g kristalnog šećera 400 g brašna 200 ml mlijeka 200 ml ulja 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo Čokoladni umak 200 ml mlijeka 200 g šećera 200 g čokolade 250 g maslaca 400 g kokosovog brašna Opcija - krema od pudinga 2...

read more

Čokoladna rolada s kremom od kikiriki maslaca

ČOKOLADNA ROLADA SASTOJCI Tijesto 4 jaja 3 jušne žlice vruće vode 125 g kristalnog šećera 1 paketić vanilin šećera 75 g pšeničnog mekog brašna 50 g kukuruznog brašna 20 g kakaa u prahu 1 vrhom puna žličica praška za pecivo 50 g rastopljenog i ohlađenog maslaca Krema...

read more

Nutella i kokos praline

NUTELLA I KOKOS PRALINE Nutella praline   POTREBAN PRIBOR Silikonski kalup ili manje papirnate košarice SASTOJCI (za cca 20 pralina) 200 g čokolade s najmanje 50% kakaoa 2 žlice ulja 50 g Nutelle 70 ml slatkog vrhnja šaku badema ili lješnjaka (cijelih ili sitno...

read more

Puding od kakija s rumom

Japanska jabuka, kod nas poznatija kako kaki, listopadno je drvo porijeklom iz Kine gdje se uzgaja već stoljećima. Plodovi ovog voća izgledom su nalik na kombinaciju između jabuke i rajčice te ovisno o sorti (kojih je i nekoliko tisuća) variraju od žuto-narančaste do...

read more

Kikiške

KIKIŠKE SASTOJCI Podloga 1 jaje 50 g kristalnog šećera 125 g maslaca 130 g petit keksa (sitno zdrobljenog) 100 g sjeckanog badema (mogu i drugi orašasti plodovi prema želji) 5 žlica nezaslađenog kakao praha Krema 350 g kikiriki maslaca s komadićima kikirikija 125 g...

read more

Panna Cotta s kremom od kave i Tonkicom

Većina zasigurno nikad nije čula za Tonka grah (eng. Tonka bean). Ne, nije to grah koji je spravila Tonka. Zapravo, nije uopće mahunarka koju na našim područjima često koristimo u jelima. Tonka grah zapravo je sjeme ploda tropskog drveta Dipteryx odorata koje raste u...

read more

Davor Zdjelarević

DAVOR ZDJELAREVIĆ Kad je Svevišnji onomad svijetom dijelio viziju, potkrale su se i neke pogreške. Naravno, nije pogriješio Svevišnji jer je on po definiciji nepogrešiv. Kako to već obično biva, omaklo se to nekom iz njegove administracije. Jasno da se sve to...

read more

Moreno Coronica

MORENO CORONICA Odakle ta potreba istarskih vinara da se u najurbaniziranijoj hrvatskoj regiji deklariraju kao seljaci? Sjetimo se priče o Ivici Matoševiću, samozvanom „urbanom seljaku“ (ma što ta sintagma značila). Je li možda nakon što su nas sva ta „gospoda“, što...

read more

Ivica Matošević

IVICA MATOŠEVIĆ Znam mnogo ljudi koji se čitav život bave samo jednom poslovnom aktivnošću neuspješno, pa čak i uzaludno, te nekolicinu onih drugih koji sve čega se dotaknu (a „pačaju“ se u sve i svašta) pozlate. Ivica Matošević pripada, naravno, ovoj drugoj...

read more

Vlado Krauthaker

VLADO KRAUTHAKER Naša je najdraža definicija vina: „Vino je tekuća ljubav.“ Neka nam stoga bude dopušteno započeti ovaj serijal o velikim hrvatskim vinarima pričom o čovjeku kojega se s ovom definicijom može, možda i najviše od svih njegovih kolega, časnih vinara...

read more

Velimir Korak

VELIMIR KORAK Red Dalmacije, red Kutjeva, pa red Istre. Dodamo li prvoj lokaciji Zagoru, drugoj Ilok, a trećoj Vrbničko polje, dobili smo gotovo kompletnu hrvatsku vinsku geografsku musaku gledanu kroz prizmu prosječnog hrvatskog vinoljupca. Ako bi tome trebalo...

read more

Bruno Trapan

BRUNO TRAPAN Otkrivena je voda na Merkuru! Laknulo nam je. A što je s vinom? Pitamo Bruna Trapana možemo li očekivati da će prve butelje vina s planeta najbližeg suncu nositi njegovu etiketu? Recimo, kupaža "Zvjezdana prašina" ili rosé "Astralni vjetrokaz". Odgovor je...

read more

Špiček – All-round kuhar

ŠPIČEK - ALL-ROUND KUHAR Jesu li i vrhunski kuhari danas neka vrsta estrade? Prije 15-20 godina šira javnost uglavnom nije poznavala majstore kuhače iz prestižnih restorana niti su se oni uopće eksponirali. Svi smo znali za Karapandžu i to je otprilike bilo to. Danas,...

read more

Boškarin – rogonja obilja

BOŠKARIN - ROGONJA OBILJA Mislili ste da je Elio Pisak jedini uspješan istarski farmerski proizvod? Pogriješili ste - novi hit je boškarin, i spreman je zakoračiti u svijet istočno od Učke. No za većinu Hrvata veće su šanse da će u životu uživo vidjeti tigra (u...

read more

Porto – južnjački užitak

PORTO - JUŽNJAČKI UŽITAK Riječ porto vjerojatno će vas najprije asocirati na drugi portugalski grad po veličini ili istoimeni nogometni klub iz kojeg je Jose Mourinho počeo pohod na svijet, a tek poslije na osebujnu vrstu vina. Nije ni čudo, s obzirom na to da je u...

read more

Borough Market – London

BOROUGH MARKET - LONDON Londonu stvarno ne manjka zanimljivih turističkih atrakcija svih vrsta: od slavnih građevina kao što su Tower of London i Buckingham Palace pa do nekome ne baš potpuno shvatljivih modernih fenomena tipa Muzej voštanih figura Madame Tussaud's....

read more

Mjehurići iz susjedstva

MJEHURIĆI IZ SUSJEDSTVA Dolazi nam slavljeničko doba godine kad pjenušci postaju jedan od najtraženijih prigodnih artikala, a onaj „plop“, zvuk otvaranja boce, obavezan je dio blagdanske zvučne kulise (kad bi barem bio češći od praska petardi). Kako većini kupaca...

read more

Hrvatsko pivo u hrvatskoj krigli

HRVATSKO PIVO U HRVATSKOJ KRIGLI Dalek je put pivo prešlo od dana kad su stare Sumeranke žvakale zrnje žita i pljuckale ga nazad u posude da fermentira. Evoluiralo je u savršeno razrađen, masovan i globalno prisutan proizvod u gotovo bezbroj varijacija, opijat za...

read more

Kukuruzno-raženi krekeri s majčinom dušicom

KUKURUZNO-RAŽENI KREKERI SASTOJCI 180 g raženog brašna 100 g kukuruznog brašna 4 žlice sezama 4 žlice suncokretovih sjemenki 1 žlica majčine dušice (timijana) malo soli (prema ukusu) 1 dl vode 0,5 dl maslinovog ulja PRIPREMA U posudu ubacite sve suhe sastojke te ih...

read more

Namaz od slanutka

NAMAZ OD SLANUTKA Slanutak je visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu. Odličan je izvor nutrijenata te bogat proteinima. Obogaćuje naše obroke, a izvrstan je za dijabetičare. Zbog svoje kremaste strukture orašastog okusa odličan je za pripremu namaza, no može se...

read more

Integralni krekeri sa sjemenkama

INTEGRALNI KREKERI Ovi krekeri su po svojim sastojcima vrlo zdravi, a osim toga jednostavno ih je napraviti. Ako vam se neki od sastojaka ne sviđa možete ga zamijeniti drugim svojim omiljenim sastojkom. Tako na primjer, možete dodati i neko začinsko bilje ili druge...

read more

Language

Pleasure WEB BOOKs




Pregledajte ostala izdanja OVDJE...

Pleasure partneri

Pleasure Productions – Croatia Pole Camp

Pleasure Productions – Gradonna****Hotel