MUŠKARAC U KUHINJI

Da, točno je! Apsolutno se slažem: ljubav ide kroz želudac. Započinje onim laganim treperenjem leptirovih krila negdje u našoj nutrini, raste sa svakom romantičnom večerom uz svijeće, buja uz svaki zajednički spravljen obrok, razmaše se sa svakom jagodom gricnutom iz ljubavničkih ruku… Umijeće spravljanja i konzumiranja hrane mnogo govori o nama – o našoj širini, mašti, sposobnosti davanja sebe, našoj čulnosti… Nismo svi jednaki, niti su okolnosti uvijek iste.

Da, točno je! Apsolutno se slažem: ljubav ide kroz želudac.

U gužvi između obaveza najčešće ćemo samo utrpati u sebe kakav sendvič s nogu, pritisnuti brigama možda ćemo i pokoji obrok pojesti, a da ga ni ne primjetimo, ali u onim posebnim trenucima, onim važnima, rezerviranima za voljenu osobu i nikoga više, hedonizam ne bi tebao znati za granice. Draga moja gospodo, dajem vam na znanje: muškarac u kuhinji je izuzetno erotična pojava! Od muškarca okruženog loncima, začinima i kuhinjskih priborom, uzbudljiviji je jedino muškarac u… mmm, ali to je već tema za kolumnu druge vrste…
Znalačko baratanje kuhačama, noževima, vješto sjeckanje povrća, baš kao i olako dodavanje znalački odabranih začina – e pa to od muškarca čini MUŠKARCA! Ne vjerujete? Primjera na svakom koraku, a meni ovog trenutka pred oči dolazi slika Gerarda Depardieua u onom krasnom filmiću o crnkinji koja misli da joj je ostao tek koji dan života. Taj veliki, nespretni, nelijepi, neatraktivni Gerard okružen svježim namirnicama i bakrenim posudama postaje poželjan svat istančanog ukusa.

…muškarac u kuhinji je izuzetno erotična pojava!

I svaki od vas, dragi moji, koji misli da je ženi mjesto u kuhinji, ne griješi. Ženi je dano da se divi vašem umijeću, ukrade pokoji zalogaj dok jelo još nije skroz gotovo, lagano ispija vino i ispod oka gleda kako se napinju vaši leđni mišići dok miješate samo za nju spravljen umak. Kad biste bili svjesni afrodizijačke snage pokreta vaših prstiju koji ubacuju paštu u vrelu vodu, iz kuhinje ne biste ni izlazili! A mi smo, žene, zahvalna publika. Očarat će nas ma što da nam pripravite. Ako je uokvireno ljubavlju. I ja se često vraćam receptima koji u naslovu imaju muško ime, a u podnaslovu meni dragu priču – Damilov tiramisu, Ivičina salata od pečenog povrća, Šimina juha od celera, jastog na Tomičin način, Igorov perket od soma….
Da se razumijemo – ja OBOŽAVAM kuhati! Kuhinja je moje carstvo, centar mog doma, mjesto oko kojeg se obitelj okuplja, baš kao što su se nekad davno oko ognjišta skupljali naši stari. U njoj nastaju naša omiljena jela, u njoj s veseljem kuham svojoj djeci i prijateljima. Ali, tu i tamo, bez nekog velikog plana, u moju kuhinju ušeta ON. Prošara je svojim koracima, začini je mirisom svog tijela, zatekne me svojim čarobnim napitkom… i to je TO. Da sam slikarica naslikala bih platno s puno crvene i zlatne, da sam pjesnikinja, napisala bih odu muškarcu u kuhinji. Ovako samo mogu još jednom ustvrditi da je točno: ljubav uistinu ima podosta veze sa želucem.

TEKST – Karmela Vukov Colić

Dagnje na njegov način

Pravi će znalac s tržnice donijeti kilogram najsvježijih dagnji. Vanjske će stijenke dobro oribati četkom. U posudi će pomiješati 1/3 šalice soka od limete, kap-dvije dobrog maslinovog ulja, 1 žlicu smeđeg šećera, 1 žlicu ribljeg temeljca i sitno iskosanu limunsku travu, 2 žlice korijandera i malenu ljutu čili papričicu (dobro oprati ruke nakon nje i nikako ne milovati draganu prije toga!). Umak ostaviti po strani desetak minuta, da se okusi prožmu. (U međuvremenu možete natočiti 2 čaše dobrog crnog vina.) Dagnje staviti u široki lonac i kuhati u malo vrele vode, tek da se otvore. (Ako neka ostane zatvorena, bacite je. Neotvorene školjke su kao zatvoreni ljudi. Nikad ne znate kakvu tugu kriju.) Otvorene školjke poslažite na pladanj. U svaku umetnite i žličicu pripremljenog umaka. Sad ste spremni za užitak. Ovako pripremljene dagnje, najukusnije su kad ih pružate jedno drugome. Dobar vam tek i nezaboravan užitak želim!