ČUPAVCI PUNJENI KREMOM

SASTOJCI

Tijesto

4 jaja
400 g kristalnog šećera
400 g brašna
200 ml mlijeka
200 ml ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Čokoladni umak

200 ml mlijeka
200 g šećera
200 g čokolade
250 g maslaca
400 g kokosovog brašna

Opcija – krema od pudinga

2 vrećice pudinga od čokolade
80 g šećera
700 ml mlijeka
125 g maslaca

PRIPREMA

Tijesto

Jaja, šećer i vanilin šećer miješajte električnim mikserom tako da dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. U smjesu od jaja dodajte mlijeko te kratko miješajte na najmanjoj brzini. Zatim dodajte ulje te ga, kao i mlijeko, kratko promiješajte. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te ga prosijte. Prosijano brašno postupno dodajte smjesi te također miješate najmanjom brzinom. Veliki kalup od pećnice obložite papirom za pečenje te u njega uspite tijesto. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25 – 30 minuta. Pred kraj pečenja provjerite biskvit uz pomoć noža ili čačkalice tako da ih zabodete u biskvit. Ako nož ili čačkalica budu suhi, tada je biskvit gotov. Pustite da se biskvit malo ohladi te ga narežite na kocke.

Ako radite klasične čupavce onda kocke prvo umočite u rastopljeni čokoladni umak, a zatim u kokosovo brašno. Ukoliko biskvit punite kremom, onda biskvitne kocke prvo prepolovite na pola, namažite kremom te onda umočite u čokoladni umak i kokosovo brašno.

Čokoladni umak

Sve sastojke stavite u lonac odgovarajuće veličine te ih otopite na vatri. Povremeno promiješajte kako bi smjesa postala ujednačena. Pustite da se smjesa malo ohladi, no ne potpuno jer će kocke onda biti sočnije.

Krema

Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i razmutite s malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite kuhati. Kad provrije umiješajte pripremljenu smjesu pudinga te stalno miješajući kuhajte puding par minuta dok ne postane gust. Puding ohladite. Izmiješajte maslac te ga dodajte ohlađenom pudingu i sve povežite u homogenu smjesu.

Odabrala i napravila – Vesna Džuverović