KAKO ZAUSTAVITI PREJEDANJE

Jeste li primijetili kako sve češće hranimo svoje osjećaje umjesto da hranimo svoje tijelo? Današnji tempo života sam po sebi je stresan i sve više jedemo zbog tuge, napetosti pa i dosade a da toga nismo ni svjesni. U tim slučajevima zapravo ne osjećamo fizičku glad pa se zbog toga takav unos hrane naziva hranjenjem osjećaja i poznato je pod nazivom – emocionalno prejedanje.
Kada nam se javi potreba za hranjenjem osjećaja najčešće posežemo za raznim grickalicama i hranom koja je bogata „lošim“ ugljikohidratima poput šećera i proizvoda od bijelog brašna koji potiču oslobađanje hormona serotonina u mozgu, što čini da se osjećamo sretnijima. No rezultat takve prehrane je prekomjerna težina.
Kako bi zaustavili prejedanje moramo prije svega razlučiti kada se radi o fizičkoj a kada o emocionalnoj gladi. Prepoznajući situacije koje vas dovode u iskušenje je vrlo dobar početak za prekidanje loših navika prejedanja.
Cilj je konzumirati tri glavna obroka dnevno i dva međuobroka te da razmak između tih obroka bude oko 3 sata. Iako većina smatra da će preskakanje obroka utjecati na gubitak kilograma to je zapravo velika zabluda. Preskakanje obroka najvjerojatnije će uzrokovati prejedanje u sljedećem obroku što će rezultirati da želudac višak hrane pospremi i pretvori u masnoću.

Postoji i nekoliko provjerenih trikova koji će vam pomoći u borbi s lošim prehrambenim navikama pa vrijedi ih isprobati.

1. Jedite hranu s manjih tanjura – samim time što su manji na njih stane manje hrane, no nemojte varati pa nakon prve ture uzeti repete.
2. Koristite tanjure u boji – statistike dokazuju da boje utječu na nas tako da pojedemo manje hrane s obojenih tanjura nego s onih bijelih na kojima više dolazi do izražaja prazan prostor koji ostaje oko hrane. Izbjegavajte da boja tanjura bude jednake boje kao i namirnice jer će to umanjiti osjeća količine hrane stavljene na tanjur.
3. Jedite sporije – kada jedete brže veća je mogućnost da ćete u sebe unijeti više hrane negoli je potrebno jer se signal sitosti javlja oko 20 minuta nakon početka konzumacije obroka.
4. Izbjegavajte prevelike količine različite hrane – tako dolazimo u iskušenje isprobati sve vrste i samim time se prejesti.
5. Nemojte jesti hranu izravno iz pakiranja već koristite male zdjelice – jedući iz kutije veća je vjerojatnost da ćemo isprazniti cijeli sadržaj iste.
6. Jedite rukom koja vam nije dominantna – statistike pokazuju da ćemo tako pojesti i do 20% manje količine hrane.
7. Dok jedete koncentrirajte se samo na hranu – ugasite TV, nemojte čitati ili raditi na računalu jer odvraćanjem pažnje od hrane veća je mogućnost da ćemo se prejesti.
8. Pijte vodu – često tijelo ne može razlikovati dehidraciju od osjećaja gladi pa i samo jedna čaša vode može pomoći zatomljavanju osjećaja gladi.
9. Pobijedite dosadu nekom aktivnosti – kad vas uhvati želja za hranom iz dosade radije prošetajte psa, nazovite prijatelje, vježbajte…
10. Operite zube – pranje zubi je dobra taktika za izbjegavanje hrane posebice onih kasnonoćnih grickalica. U ovom slučaju poželjnije je da koristite pastu s okusom mentola koja će okus svake hrane pretvoriti u čudan i odbojan okus.

FOTO – Robert Blašković